Välkomna!
Denna sena timma så kommer mitt inlägg för dagen!
Har fortsatt städat, handlat det sista förutom jordgubbarna som jag vill ha färska för dagen, planterat dom sista blommorna mm....
Och dottern har plockat blommer som skall pryda midsommarkransen...
********************************
Midsommar!
Tårtbotten
Efter diverse försök och misstag har jag kommit fram till att den bästa tårtbotten bakas enligt principen ”lika delar”.
Det är också det bästa sättet för att på ett enkelt sätt anpassa storleken på tårtbotten enligt formen man vill använda.
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
Knäck äggen i ett glas.
Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl.
Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl, eller med kakaopulver om man vill ha chokladbotten.
I mjölglaset blandar du ännu ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.
Nuförtiden använder jag mycket mindre bakpulver och tycker bottnarna blir ännu bättre då.
Om äggsmeten är ordentligt vispad kan man minska bakpulvret med ungefär en tredjedel, t.o.m. hälften.
Snabb citronmousse
Räcker till ett lager
Räcker till ett lager
Ingredienser
1/2 dl gelésocker
2 dl vispgrädde
2 msk färskpressad citronsaft
Skal från en citron
Koka upp gelésocker med 1 dl grädde, citronsaft och citronskal.
Låt svalna. Vispa 1 dl grädde och vänd ner i den avsvalnade blandningen.
Lemoncurd
Räcker till att fylla en burk på ca 0,75 liter
Ingredienser
3 stora ägg
80 ml färskpressad citronjuice
1 msk rivet citronskal
150 g socker
60 gram smör
Vispa samman ägg, socker och citronjuice i en värmetålig skål och
ställ över ett vattenbad med skudande vatten.
Rör hela tiden tills blandningen tjocknar (vid cirka 70 grader), ungefär 10-15 minuter.
Ta bort från värmen, skär smöret i tärningar och vispa ner i den varma blandningen tills smöret smält helt.
Tillsätt citronskal och låt svalna.
Häll över i en ren burk.
Lemoncurden klara sig ungefär en vecka i kylskåp men går också utmärkt att frysa ner.
Jordgubbsmousse
Räcker till ett lager
Ingerdienser
200 gram jordgubbar
1 dl gelésocker
100 gram philadelphia
2 dl grädde
Koka upp de frysta jordgubbarna, låt koka 2 minuter.
Jordgubbsmousse
Räcker till ett lager
Ingerdienser
200 gram jordgubbar
1 dl gelésocker
100 gram philadelphia
2 dl grädde
Koka upp de frysta jordgubbarna, låt koka 2 minuter.
Tillsätt gelésockret och låt koka ca 30 sekunder.
Passera jordgubbarna genom en sil.
Blanda jordgubbsmoset med philadelphian.
Vispa grädden och blanda samman allt.
Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
Ha nu en trevlig midsommar....
Hjärtligt Välkomna Åter!
KRAMKRAM
Christina :))
2 kommentarer:
Beautiful
I wish I could read the cake recipe.
Do you plan on putting a "translator" on your blog?
Helenxx
Hello!
Will try to fix it during the week, otherwise you can go to Googel translate!
Thank you for visiting me and you are warmly welcome back:))
Hugs and kisses!
Christina :))
Skicka en kommentar