VÄLKOMNA!
Här är en fin Midsommar outfit !
Under en svensk klassisk midsommar frossas det i sill och grillmat. Avsluta middagen med en dessert !
Sju Sorters Blommor
Under tystnad plockar vi sju sorters blommor och lägger under vår kudde.
På natten, i drömmen, visar sig sedan vår framtida älskade.
En folktro, i äktenskapstydning !
Midsommarnatten plockar man klöver och timotej
karibacka* och ängsull och blyga förgätmigej
blåklockor och violer och sen drömmer jag om dej
och då vet jag att du älskar blott mej.
* karibacka = röllika
Smulmarängpaj
karibacka* och ängsull och blyga förgätmigej
blåklockor och violer och sen drömmer jag om dej
och då vet jag att du älskar blott mej.
* karibacka = röllika
Smulmarängpaj
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Färdigt på: 35 min
Fyllning:
200 g jordgubbar, färska eller frysta
100 g rabarber
1 dl socker
1 msk potatismjölSmuldeg:
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
150 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsockerMarängtopping:550 g socker
1 vaniljstång
75 g vatten
100 g hallonpuré
300 g äggvitor
50 g socker
200 g jordgubbar, färska eller frysta
100 g rabarber
1 dl socker
1 msk potatismjölSmuldeg:
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
150 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsockerMarängtopping:550 g socker
1 vaniljstång
75 g vatten
100 g hallonpuré
300 g äggvitor
50 g socker
Gör så här:
1. Finhacka rabarbern och tina bären om de är frysta.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.
3. Lägg alla ingredienserna i en bunke. Smula ihop det med fingrarna. Det här blir ingen deg utan bara smulor!
Vill du använda det som en pajdeg kan du bara trycka ihop smulorna lite så de bildar ett täcke.
Vill du använda det som en pajdeg kan du bara trycka ihop smulorna lite så de bildar ett täcke.
4. Slå bärfyllningen i ugnsfasta glas eller formar.
Strö smuldegen ovanpå och ställ in ugnsfasta glas eller formar i mitten av ugnen i 15 minuter.
Förbered marängen under tiden.
Strö smuldegen ovanpå och ställ in ugnsfasta glas eller formar i mitten av ugnen i 15 minuter.
Förbered marängen under tiden.
5. Häll socker, vaniljstång och vatten i en kastrull utan att röra eller vispa! Sätt kastrullen på spisen och koka till 122 grader.
(här måste du använda en termometer)
(här måste du använda en termometer)
6. Då sockerlagen i kastrullen är 110 grader så börjar du vispa äggvita, socker och citronsaft till en maräng i en bunke.
Vispa på mellanhastighet och fortsätt att vispa även då du hällt över den 122 grader varma sockerlagen, vispa tills marängens temperatur sjunkit till ca 30 grader.
Vispa på mellanhastighet och fortsätt att vispa även då du hällt över den 122 grader varma sockerlagen, vispa tills marängens temperatur sjunkit till ca 30 grader.
7. Fyll marängen i en spritspåse eller klicka den på pajerna.
Om du önskar så kan du bränna av ytan med en gasbrännare
Om du önskar så kan du bränna av ytan med en gasbrännare
Sill, färskpotatis, lax, jordgubbar och grillat - det är vad vi helst äter under årets längsta dag.
Tack fört ert besök!
Välkomna tillbacks
och jag önskar er en underbar midsommar :))
KRAMKRAM
Christina :))
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar